Pavebesøket til Tyrkia

Jeg leste i den katolske webloggen om pavebesøket til Tyrkia, og det fikk meg til å huske et seminar jeg var på i Bergen for en stund tilbake. En av de mest interessante innleggene ble holdt av Faisal Devji. Noen av momentene fra innlegget hans kan lese her. Et interessant moment som ble tatt opp i konferansen var hvofor pavens uttalelser skapte såpass sterke reaksjoner, mens mye skarpere uttalelser fra f.eks. president Bush om "islamofacister" ikke gjorde det. Devjis analyse gav meg et svar på dette, hvor han sier at reaksjonene på pavetalen kom nettopp fordi man ikke forventer noe slikt fra paven. Bush bryr man seg ikke om religiøst, paven respekteres som en religiøs skikkelse, og derfor skapte talen hans reaksjoner.

Men selv fra pave Benedict ser vi en noe anderledes fremgangsmåte. Jeg la merke til dette under Tyrkiabesøket hans nå, for noe av det paven har snakket om er behovet for dialog og forsoning mellom kristne og muslimer. Protestene imot hans besøk som knyttes til talen hans i norske medier.  Jeg har forsåvidt omtalt pavetalen tidligere, men her mener jeg at man overser et annet minst like viktig element. Nemlig hans uttalelser fra før han var Pave Benedict. Som Kardinal Ratzinger gikk han sterkt inn mot et tyrkisk medlemskap i EU, og det påvirker nok tyrkerne minst like mye som noe annet. Men uansett er dette forhåpentligvis steget mot noe bedre forhold.  


Kommentarer:
Postet av: Paven støtter tyrkisk EU-medlemskab

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2006/11/28/083517.htmPave Benedikt den 16. støtter Tyrkiets ansøgning om optagelse i EU. Det siger den tyrkiske regeringsleder Recep Tayyip Erdogan efter en samtale med paven i Ankaras lufthavn.Før han blev pave havde Benedikt ellers sagt, at Tyrkiet som et muslimsk land ikke hører hjemme i EU.Ifølge Erdogan har paven desuden erklæret sig enig i, at islam er en religion for fred.Paven oprørte tidligere på året millioner af muslimer ved at forbinde islam med vold. Der er derfor ekstra store sikkerhedsforanstaltninger i et forbindelse med det fire dage lange besøg i Tyrkiet, pavens første i et muslimsk land.

Postet av: Turks make peace with the Pope

"He's old," said Selim Sen, a bearded shopkeeper in Istanbul's former European quarter of Beyoglu."Sometimes old people get confused and say things they don't mean. If he's visiting us in a spirit of friendship, that’s good enough for me.” Others too were keen to emphasise that the papal visit was the perfect opportunity to heal wounds.

Postet av: Jo mindre religion, jo mer demokrati

Jo mindre rolle religion i tradisjonell forstand spiller i et samfunn, jo større grad av sosial trygghet, menneskelig velvære og demokrati kan man forvente å finne. Dette er ett av resultatene man kan lese ut av World Value Survey, en sammenlignende undersøkelse mellom 76 land fra hele verden.

Postet av: Iskwew

Interessant. Siden han er en religiøs leder, respekteres han på en annen måte enn Bush. Og dermed treffer det hardere. Jeg er av de som har lurt på hvorfor det ikke kommer lignende reaksjoner på det Bush og andre politikere sier, som på Muhammed-tegningene og Pavens uttallelser. Men slik det er beskrevet her, er det logisk nok (riktignok på en irrasjonell måte, men det gjelder all religion).

07.12.2006 @ 22:36
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Shoaib

Iskwew, nettopp, og det er også noe med hva pave johannes paul fylte denne rollen med ...

08.12.2006 @ 22:36
URL: http://islam.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2902561
hits Site Meter