Det var en gang...

En standard åpning på et norsk eventyr, om det handler om Per, Pål og Askeladden eller noe helt annet. Under valgkampen fikk FrP en del medieomtale fordi Hagen truet med barnevernet da han var i en moske og sa at det er foreldrenes ansvar at barna kunne norsk. Jeg er nok ikke helt enig i det, men jeg har lyst å gi FrP rett i at det OGSÅ er foreldrenes ansvar.

Stortingsrepresentanten Christian Tybring-Gjedde (FrP) pleier ofte å formane at minoritetsmiljøene må bli flinkere til å lese norske bøker, aviser og også se på norsk TV. Akkurat det er jeg helt enig i. Jeg kan ikke se noe gærnt i at man f.eks. leser flere norske eventyr og bruker mer tid foran NRK når man er liten. Faktisk mener jeg det er utelukkende positivt. Foreldre som kanskje ikke er så gode i norsk, får øvd på norskspråket, og barna får ta del i den kulturen det norske språket er bygd på.

Språket, gjennom folkeeventyrene bl.a., skaper et felles rammeverk jeg mener barna vil nyte godt av når de kommer på skolen. La meg ta et eksempel. Jeg føler at jeg behersker norsk på en god måte. Samtidig er jeg klar over at jeg ikke har, eller hadde, den samme forståelsen av språket som Magnus (min lesesalvenn, som sitter ved siden av). Uttrykk som "Prinsessa ingen kunne målbinde", "Prinsessen på erten", "Kjerringa mot strømmen" eller hele konseptet med "Soria Moria slott", som har fått en ny vår pga. regjeringsforhandlingene på Soria Moria hotell, betydde ingenting for meg før langt ut på ungdomsskolen eller kanskje vgs. Det ligger heller ikke like naturlig for meg å bruke referanser til litteraturen og diktningen i mine samtaler av den enkle årsak at jeg ikke er vokst opp med det på samme måte som Magnus.

Statistikken viser også at det står dårlig til med norskkunnskapene til min.språklige elever i norsk skole. I fjor viste noen undersøkelser at 70% av elever som hadde norsk som andre språk på skolen skåret UNDER kritisk grense på leseferdigheter. Da må det selvfølgelig et krafttak til i Oslo-skolen spesielt, for det kan gjøres mye på skolene for  rette opp i dette, men det er også et ansvar foreldre må ta.

I mange hjem er det tradisjon for at man snakker "morsmålet" hjemme. Man kan snakke så mye norsk man vil ute, men hjemme snakker man "morsmålet". Ofte blir det oppfattet som uhøflig om man snakker med mor og far på norsk framfor morsmålet. Det er i og for seg ikke noe galt med at man snakker f.eks. urdu hjemme. På den måten kan barna lære seg urdu (arabisk, somalsk eller hva det nå enn er), noe jeg synes også har en verdi. Samtidig kan det være negativt at barna "aldri" får et naturlig forhold til norskspråket.

Slik jeg tenker har det følgende konsekvenser: Man får et ekstra skille mellom ute-samfunnet og hjemme-samfunnet. Ikke bare er det forskjeller i hva man spiser eller hvordan man kler seg, men det blir også et skille på hvilket språk man snakker. Konseptet med "Oss" og "Dem" som mange muslimer og innvandrere er opptatt av skal forsvinne, blir dermed ekstra forsterket. For det andre er jeg redd for at dette språk-skillet skaper avstand mellom foreldregenerasjonen og deres barn. For selv om man er vant til å snakke morsmålet hjemmet, så er det nesten selvsagt at man ikke vil klare å uttrykke alt man ønsker på et språk (morsmålet) som en ikke er helt trygg på. Man har kanskje lyst å uttrykke seg på norsk fordi det er det man er vant med fra skolen, men blir nødt til å uttrykke seg på sitt "morsmål".  

Foreldre må gjerne lære sine barn deres morsmål. Barn tåler å lære flere språk. Men det vil heller ikke skade om foreldrene brukte noe energi på å lære barna norsk også. Det vil hjelpe dem selv i deres kunnskaper om norsk, og samtidig skape en atmosfære hvor det å snakke norsk hjemme ikke blir tabu. Hvis mor eller far leser et norsk eventyr for sine barn vil barna også bli vant til at norsk ikke kun snakkes utenfor hjemmets vegger, men også i hjemmet.

Som sagt, jeg gir gjerne FrP rett i det de foreslår. Det er ikke vanskelig for meg å gi FrP rett i noe. Jeg har bare to problemer med FrP. Måten de sier det på og resten av partiprogrammet!

Jeg vil anmode dagens foreldre (særlig de unge foreldre) til å bruke tiden også på å lære barna sine norsk, og ikke la det være helt opp til skolesystemet. Det tror jeg vi alle tjener på.

QalmKommentarer:
Postet av: Knut Stian Olsen

Det er et meget viktig tema du tar opp her. forst og gjre seg forsttt er det aller viktigste man kan gjre for tilpasse seg samfunnet p best mulig mte, og det er minst like viktig at vi etniske nordmenn forstr innvandrerens mte tenke p.Det er viktig fordi man p den mten kan vre med p bryte ned en masse fordommer som desverre altfor mange nordmenn har til innvandrere og andre kulturer.Vi nordmenn, tror jeg, er litt "inngrodd" i vr mte se p andre kulturer og andre mennesker. Vi ser p det som en trussel og ikke som noe berikende til samfunnet...

04.10.2005 @ 03:01
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/254997
hits Site Meter