Sharons taktiske spill....?

Tilbaketrekkningen fra Gaza og Vestbredden er fullt i gang. I flere uker har disse tilbaketrekningene vært hovedsak på BBC og CNN. Vi har vært vitne til en gråtende befolkning som har forlatt sine hjem. Beklager, men jeg klarer ikke å syns synd på de. Men, Israel har i alle fall kunnet vist til at de gjennomfører sin del av planen, og at de nå forventer at Palestinske myndigheter gjør sitt for å stanse terroren. Personlig mener jeg de har rett i det. Tilbaketrekningen (dog 30 år for sen) var en nødvendighet for at fredsprosessen skal komme noen vei i Midtøsten, og de bør kunne forvente at Gaza ikke blir hjem for ekstreme grupperinger. Men er det virkelig en ny kurs fra Sharon, slik mediene har fremstilt det?

I et intervju i Morgenbladet er Hilde Henriksen Waage (tidligere seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio)) uenig i at det er en kursendring. Hun tror det handler om å sikre kontrollen over Vestbredden, som er langt viktigere for Israel enn en "ørkenstripe". I tillegg er det fortsatt slik at Israel kontrollerer både grenseovergangene, luftrommet og havet utenfor...

Det er selvfølgelig viktig at den palestinske ledelsen med Mahmoud Abbas i spissen klarer å holde befolkningen i Gaza under kontroll, for blir det skutt raketter mot Israel fra Gaza vil Israel unektelig skyte tilbake, også er vi i gang igjen. Men, mer viktig for fredsprosessen i midtøsten er at verdenssamfunnet klarer å opprettholde presset mot Israel slik at disse tilbaketrekningen ikke blir de siste.

som leder i Dagsavisen skriver (23. aug. 05): "Fred i Midtøsten krever to selvstendige stater. Det blir ingen fred med den palestinske staten som statsminister Ariel Sharon ser for seg; en stat uten reell kontroll med sine egne grenser, splittet opp av bosettinger og strategiske veier, økonomisk, politisk og militært underkastet Israel. I en slik stat vil det fortsatt være grobunn for voldelig kamp for full uavhengiget". Jeg kunne ikke vært mer enig!

- Qalm

Kommentarer:
Postet av: SS

Jeg er helt enig med eg der. Noen av de viktigste grunnene til tilbaketrekningen tror jeg du finner i demografiske oversikter. En økende palestinsk befolkning innenfor israels grenser var et problem man måtte gjøre noe med. Samtidig er dette selvsagt en kjemperisiko for Sharon, men det ligger altså realpolitiske hensyn bak det. Det jeg synes var merkelig på endel av nyehtsdekningen var dette med at 'jøder ikke kaster ut jøder' ... hvordan skal man forstå det, at jøder kan kaste ut arabere? Noen av de beste kommentarene til dette som jeg har kommet over er ifra Grete Gaulin, journalist i NyTid:http://www.nytid.no/?sk=urix&id=2936http://www.nytid.no/?sk=urix&id=2959

24.08.2005 @ 09:41
Postet av: Israel-venn

Se på denne siden. Så lærer du kanskje en ting eller ti.La meg bare si at isralerne har alltid vært for en jødisk og en palestinsk stat. Det har alltid vært "palestinske" ledere som har vært mot dette. Jeg håper som en israel-venn, at opprettelsen av den nye palestinske staten ,når enn det skjer, at det kan sikre fred mellom de to folkeslagene.Da må Mahmoud Abbbas vise at han går imot terrorismen og avvæpne grupper som Hamas. han vil få en kjempetøff jobb så jeg misunner ham ikke. Det er tvilsomt, men jeg gir enda ikke opp håpet.

22.10.2005 @ 17:32
URL: http://www.vierforisrael.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/191916
hits Site Meter