Sharons taktiske spill....?

Tilbaketrekkningen fra Gaza og Vestbredden er fullt i gang. I flere uker har disse tilbaketrekningene vært hovedsak på BBC og CNN. Vi har vært vitne til en gråtende befolkning som har forlatt sine hjem. Beklager, men jeg klarer ikke å syns synd på de. Men, Israel har i alle fall kunnet vist til at de gjennomfører sin del av planen, og at de nå forventer at Palestinske myndigheter gjør sitt for å stanse terroren. Personlig mener jeg de har rett i det. Tilbaketrekningen (dog 30 år for sen) var en nødvendighet for at fredsprosessen skal komme noen vei i Midtøsten, og de bør kunne forvente at Gaza ikke blir hjem for ekstreme grupperinger. Men er det virkelig en ny kurs fra Sharon, slik mediene har fremstilt det?

I et intervju i Morgenbladet er Hilde Henriksen Waage (tidligere seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio)) uenig i at det er en kursendring. Hun tror det handler om å sikre kontrollen over Vestbredden, som er langt viktigere for Israel enn en "ørkenstripe". I tillegg er det fortsatt slik at Israel kontrollerer både grenseovergangene, luftrommet og havet utenfor...

Det er selvfølgelig viktig at den palestinske ledelsen med Mahmoud Abbas i spissen klarer å holde befolkningen i Gaza under kontroll, for blir det skutt raketter mot Israel fra Gaza vil Israel unektelig skyte tilbake, også er vi i gang igjen. Men, mer viktig for fredsprosessen i midtøsten er at verdenssamfunnet klarer å opprettholde presset mot Israel slik at disse tilbaketrekningen ikke blir de siste.

som leder i Dagsavisen skriver (23. aug. 05): "Fred i Midtøsten krever to selvstendige stater. Det blir ingen fred med den palestinske staten som statsminister Ariel Sharon ser for seg; en stat uten reell kontroll med sine egne grenser, splittet opp av bosettinger og strategiske veier, økonomisk, politisk og militært underkastet Israel. I en slik stat vil det fortsatt være grobunn for voldelig kamp for full uavhengiget". Jeg kunne ikke vært mer enig!

- Qalm

Kommentarer:
Postet av: SS

Jeg er helt enig med eg der. Noen av de viktigste grunnene til tilbaketrekningen tror jeg du finner i demografiske oversikter. En kende palestinsk befolkning innenfor israels grenser var et problem man mtte gjre noe med. Samtidig er dette selvsagt en kjemperisiko for Sharon, men det ligger alts realpolitiske hensyn bak det. Det jeg synes var merkelig p endel av nyehtsdekningen var dette med at 'jder ikke kaster ut jder' ... hvordan skal man forst det, at jder kan kaste ut arabere? Noen av de beste kommentarene til dette som jeg har kommet over er ifra Grete Gaulin, journalist i NyTid:http://www.nytid.no/?sk=urix&id=2936http://www.nytid.no/?sk=urix&id=2959

24.08.2005 @ 09:41
Postet av: Israel-venn

Se p denne siden. S lrer du kanskje en ting eller ti.La meg bare si at isralerne har alltid vrt for en jdisk og en palestinsk stat. Det har alltid vrt "palestinske" ledere som har vrt mot dette. Jeg hper som en israel-venn, at opprettelsen av den nye palestinske staten ,nr enn det skjer, at det kan sikre fred mellom de to folkeslagene.Da m Mahmoud Abbbas vise at han gr imot terrorismen og avvpne grupper som Hamas. han vil f en kjempetff jobb s jeg misunner ham ikke. Det er tvilsomt, men jeg gir enda ikke opp hpet.

22.10.2005 @ 17:32
URL: http://www.vierforisrael.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/191916
hits Site Meter