voldtekt og klesvalg

En post hos Inanna fikk meg til å begynne å tenke på noe, kjente meg igjen i hvordan hun føler for voldtektscener bl.a. På en eller annen merkelig måte fikk det meg til å begynne å tenke på dette med klesvalg og voldtekt som jo har vært oppe til debatt. Det er da vitterlig flere enn en og annen imam som har sagt at jenter som kler seg utfordrende innbyr til voldtekt. For en stund tilbake var det en lensmann som sa noe lignende også. Men er det da riktig?

Tenkte lenge over det, og en ting som man tenker er jo at om en lettkledd jente ikke innbyr til voldtekt, kan det senke terskelen og på en måte gjøre seg selv mer utsatt. Eller?

Jeg tror ikke at det er argumenmtet deres (imam, lensmann eller andre menn) som er feil, men premisset. Jeg tror at det er feil å tenke på voldtekt som en seksuell handling. Det kan beskrives som det, og fysisks sett kan man hevde det ene eller det andre, men jeg tror at det er en voldshandling først og fremst. Dermed har det nok ingenting å si for en voldtektsmann hvordan en kvinne kler seg. Tror jeg da.

Noe annet som jeg mener er viktig å få med seg her er det dypt problematiske med normaliseringen av voldtekt gjennom de signalene vi får inn  ... de grenseløse detaljene i "skjønnlitterære kunstriske verk", filmer etc som viser ganske detajerte scener med dette ... er de virkelig nødvendige, og er de sunne for oss som et samfunn?  

Noen løse tanker en sen tirsdagskveld ... om et emne jeg egentlig ikke ønsker å lese og lære mer om. Ignorance is bliss heter det jo ... nå vil jeg bare sove.

god natt!

Kommentarer:
Postet av: Beate

Ja, jeg tror du er inne på noe helt, helt eksistensielt her. Voldtekt er vold. Koblinga til seksuaitet er problematisk.

22.11.2006 @ 13:50
URL: http://beatesrasteplass.wordpress.com
Postet av: Peder Dahl

Impulser vi får fra voldsfilmer og andre destruktive impulser må bearbeides. Tanker og følelser er ikke forbudt.

22.11.2006 @ 14:07
Postet av: Martin

Jeg tror vi trenger flere filmer med et godt poeng. Ikke bare meningsløse filmer med sex, dop og fyll.Er også enig med deg i at voldtekt må defineres mer som vold enn som en seksuell akt. Det har å gjøre med et maktforhold som ikke ligner grisen. Dette ser en jo også i amerikanske fengsler blant gjenger f.eks...og jeg tviler sterkt på at alle de som driver med det er homofile.

22.11.2006 @ 19:00
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Shoaib

Orker ikke skrive så mye om slikt, gjør meg kvalm igrunn. Men Beate jeg er enig, tror det også er impulser vi får fra ulike steder. Peder, tanker er ikke forbudt, men jeg lurer på om det er endel "tankefrø" som helst burde vært forbudt å så i folks sinn. Ikke tanker som er så godt bearbeidet enda, men det er noe der. Martin, jeg er helt enig om det med filmer også. Samt om du husker "gamle" filmer med den gode som vinner over det onde, vel jeg tror slike filmer fylte en rolle. Jeg ser ikke rollen endel nye filmer fyller.

22.11.2006 @ 21:33
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Martin

"Samt om du husker "gamle" filmer med den gode som vinner over det onde, vel jeg tror slike filmer fylte en rolle. Jeg ser ikke rollen endel nye filmer fyller."Jeg tror du gir en dyp sannhet der.

22.11.2006 @ 23:37
URL: http://www.martindrange.abcblogg.no
Postet av: Peder Dahl

http://home.no.net/duffy/filosofi/hist/del10.4.htmlMenneskets sinn består av tre deler: det’et (id), jeg’et (ego) og over-jeg’et (super-ego). Mennesket er født med en del primitive drifter og begjær, altså libido. Disse sitter i id. Disse driftene er medfødt og sitter i barndommen, men følger oss hele livet. Men barnet møter en rekke moralske krav, og en blir da klar over at en kan ikke få tilfredsstilt libido alltid umiddelbart. Vi går igjennom en sosialiseringsprosess som gjør oss til «moralske vesener» og ikke bare «driftsvesener». Moralens stemme, som holder våre drifte tilbake kalles «super-ego». Selve ego er meglingsinstansen mellom id og super-ego. Det er denne instansen som gjør oss til hvem vi er. Hvis en skulle følge sine drifter uten hensyn til samfunnet og kulturen ville en ikke makte å leve i samliv med andre. Når en ikke kan tilfredsstille libido umiddelbart må vi takke med et substitutt, fantasier eller enkel kroppslig kontakt.

Postet av: PonderN

"Noe annet som jeg mener er viktig å få med seg her er det dypt problematiske med normaliseringen av voldtekt gjennom de signalene vi får inn ... de grenseløse detaljene i "skjønnlitterære kunstriske verk", filmer etc som viser ganske detajerte scener med dette ... er de virkelig nødvendige, og er de sunne for oss som et samfunn?"Hvor er linken mellom slike filmer og bøker på den ene siden og voldtekt på den andre? Man kan godt mene at slike filmer og bøker er unødvendige, men skal vi sette begrensninger på det?

23.11.2006 @ 11:51
Postet av: Amaterasu Omikami

Jeg synes dette er en veldig viktig sak å tenke over. Nå er det jo ikke sånn at om man ser en film med vold og voldlige sexscener, så går man umiddelbart ut og voldtar sånn helt uten videre. De som gjør sånne ting er jo tikkende bomber, og har noe grunnleggende galt foregående i hodene sine. Selvsagt hjelper det ikke med sånne ting på TV og i diverse andre medium, men det kan ikke bare skyldes dèt... Det å si at det er jentens egen feil, som har kledt seg "utfordrende" er jo helt på tryne. Jenter kler seg som oftest slik det blir forventet av samfunnet. Og har hun lyst til å ta på seg et kortere skjørt, og en utringet topp må hun jo få lov til dèt, UTEN å bli utsatt for overgrep av den grunn! Dessuten; å si at menn voldtar pga jenters klær, ville være det samme som å si at menn ikke kan beherske seg, at de alle er ukontrollerbare, hjernedøde griser, som er en ren fornærmelse av menn generelt. Derfor synes jeg det er merkelig at det ikke er så mange menn som reagerer på disse beskyldningene. Uansett, dette ble litt for langt... ;)

23.11.2006 @ 23:44
URL: http://rottenpinkhaggis.blogspot.com
Postet av: Shoaib

PonderN, jeg tror ikke det er en direkte forbindelse mellom filmer og slike handlinger, men jeg tror at slike filmer kanskje senker terskelen i hodet på endel potensielle voldtektsmenn noe.

24.11.2006 @ 08:18
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Inanna

Spesielt til Pder Dahl:Tror vi må begynne å anta at menneske i utgangspunktet ikke er ondt, men godt. Det må være fokus på at det gode er naturlig og at avvik i destruktiv retning er sykdomstegn. Har vi dette utgangspunktet om mennesket generelt, vil det ikke være naturlig å mene at det er forståelig hvorfor overgrep skjer og at overgripere ikke skal straffes. Diskusjonen ville kanskje da dreid seg mer om hvilke type motreaksjoner og ikke om hvem som er skyld i hva og hvorfor eller ikke. Vi lever i et samfunn hvor det destruktive promoteres som naturlig ved flere anledninger enn det gode og harmoniske når det kommer til blant annet det seksuelle.Samleie er naturlig mens voldtekt er sykelig. Disse to tingene bør holdes atskilt. Det naturlige må pleies mens det sykelig bør vaksineres. Å vise til teorier om menneskets psyke for å forklare våre såkalte iboende destruktive lyster er det samme som å naturliggjøre voldelig atferd ? slike teorier bør bekjempes og ikke videreføres som kunnskap.

27.11.2006 @ 04:39
URL: http://inanna.blogg.no
Postet av: Shoaib

Inanna, jeg er enig. Deriblant derfor jeg ikke liker disse filmene som skal "utforske våre mørke sider" .. .akkurat som endel jornalister er jeg redd dette kan skape realiteter like ofte som de beskriver og diskuterer dem.

27.11.2006 @ 09:25
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Shoaib

da mente jeg da altså at endel ournalister også skaper virkeligheten og nyhetene de rappoterer ...

27.11.2006 @ 14:29
URL: http://islam.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2817363
Oppskrift på hvordan man kan bedrive vold på andre uten konsekvenser for en selv

 
Forutsetning: Du må være av typen mann
Ingredienser: Et stk. kvinne

Fremgangsmåte: Gjør hva du måtte lyste, slå, spark, bit, brenn, sørg bare for at hun fremdeles kan gå og stå, i alle fall etter noen timer. Det kan være greit å ho......

Beates rasteplass
23.11.2006 @ 16:20
hits Site Meter