definere seg vekk

Man kan med enkle grep få ned fattigdom, kriminalitet og arbeidsledighet i et samfunn. Løsningen er enkel, man definerer seg vekk ifra problemstillingen. Endrer man fatigdomsgrensene kan man f.eks. lett få færre fattige. De fleste ser at dette ikke akkurat vil hjelpe, men vi ser det sittende regimet i Washington innvolvert i en lignende øvelse for tiden. Tortur, det er noe andre gjør det. USA torturere ikke, man bruker alternative måter å få ut informasjon fra mistenkte på. Dette er selvsagt bare nødvendig i de tilfellene man ikke greier å sende mistenkte til andre land, hvor de kan tortureres på den gode gamle måten.

Ikke for det, det er interessant å se at noen amerikanske krigsfanger ble behandlet på en ikke helt ulik måte av japanerne under andre verdenskrig, der var man ikke i tvil, disse var blitt torturet. Så langt kan jeg ikke se at noen amerikanske krigsfanger (I Irak eller Afgjanistan) faktisk har blitt torturert. Selv om man fra myndighetenes side ikke er i tvil om at disse aldri vil følge geneve konvensjonene. Et eksempel er soldaten Jessica Lynch som ble tatt til fange i Irak, I en bok om henne sa man at hun var blitt voldtatt, en påstand som ikke har kunnet blitt underbygget av medisinske fakta, og ei heller hun selv husker. Så kan man lure på hvem som hadde noe å tjene på å vise irakerne frem som udyr. Men nå beveget jeg meg langt unna det jeg skulle snakke om.

Presidenten er for tiden innvolvert i en strid om bruken av tortur, eller rettere sagt retten til å torturere. Endel folk fra hans eget parti, deriblant Senator McCain (en tidligere soldat som ble tatt til fange i Vietnam og torturert) yter stor motstand mot å kunne bruker tortur, hovedsaklig fordi det ifølge ham vil tillate USAs motstandere å bruke samme typen virkemidler mot amerikanske krigsfanger. Regimet ønsker å kunne endre Genevekonvensjonene, slik at disse praksisene ikke faller inn under det. Bush gjør som han har gjort i enhver sak hvor han har møtt motstand siden 11. september, og bringer angrepene opp igjen, med en advarsel om at hvis man motsetter seg hans forslag hjelper man terroristene.

    “The enemy wants to attack us again,” he said in urging Congress to pass controversial legislation to detain, interrogate and try suspects in the war against terrorism.

    “Time is running out,” Bush said from the White House Rose Garden. “Congress needs to act wisely and promptly.”

Bush har høstet kritikk fra blant andre tidligere utenriksminister Colin Powell, en man jeg tidligere respekterte, og fortsatt ville hatt respekt for om han hadde sagt opp sin stilling heller enn å presentere løgnene i FN som la grunnlaget for krigen mot Irak. I tillegg til endel senatorer så må man og berømme den virkelige moralske ryggraden i USA, nemlig høyesterett. Den litt spesielle måten høyesterett settes sammen på i USA gjør at de kan være, og ofte er, ganske kritiske til myndighetene. Det var disse som forbød praksisen man har hatt i Guantanamo basen hvor USA har holdt krigsfanger uten lov og dom, og hvor myndigheten etter press tillot lukkede militærdomstoler som kunne dømme disse fangene.

Men USAs praksis kan selvsagt ikke sammenlignes med USAs fienders, ifølge Bush:

    “It’s unacceptable to think there’s any kind of comparison between the behavior of the United States of America and the action of Islamic extremists who kill innocent women and children to achieve an objective,” said Bush, growing animated as he spoke.

Hvorfor man ikke kan sammenligne disse er det ingen som har svart på. USA har da viterlig drept flere kvinner og barn for å nå sine mål.

Anklagene om upatriotisme kommer kjapt frem, selv om som Bush sier det, han anklager ingen for å være upatriotiske, men andre kan godt gjøre det. Men når Bush begynner å snakke om at dette kan føre til nye angrep på USA, og måten han krisemaksimerer på med at det er så lite tid, og at det må handles nå, gjør at jeg tror vi kan oppleve nye angrep mot USA ganske snart. Han truer jo med å legge ned CIA prosjekter som han sier har hindret flere angrep, dermed vil nye angrep lett kunne brukes mot hans motstandere.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2066824
hits Site Meter