Lys i mørket?

Det er mye som er galt i verden idag, og det er viktig at man ikke lukker øynene for det. Men innimellom kommer en over en god nyhet også som man føler burde fått mye mer oppmerksomhet. Denne har jeg selv gått glipp av å høre om ved 2 viktige anledninger. Hva jeg snakker om? Vel la oss ta den dårlige siden av nyheten først.

Jeg kan ikke huske å ha fått med meg denne nyheten. En ung afghanskamerikansk kvinne ble skutt ned og drept foran sin 3 år gamle datter. Grunnen var hodesjalet hennes. Dette skjedde i Fremont, California. Dette var da tilfelle av det amerikanerne kaller hate crime.

Kan det være noe positivt med en slik tragedie, nei selvsagt ikke. Men så viser det seg at fra asken reiser noe godt seg alikevel. Dette er den siden av USA som gjør at folk fremdeles strømmer til dette landet ... i en støtteaksjon for den myrdede kvinnen bestemte en rekke kvinner, først og fremst naboer og veninner av den avdøde, men etterhvert også andre som ikke kjente henne, å markere støtte til den avdøde og vise avsky mot drapet ved å selv bruke hodesjal / hijab i en hel dag. Gjør slikt noe forskjell kan man jo spørre, og ja gjør i det hele tatt noe en forskjell? Den døde er borte og familien sitter igjen med et gapende tomrom inni hvert medlem. Men det gjør allverdens forskjell for de etterlatte.

Minner meg på noe som skjedde for lengde siden ... ingen relevans igrunn, men jeg liker jo som dere vet å fortelle historier fra tid til annen .. Jeg husker i begynnelsen av 90 tallet, den bosniske preidenten var på besøk her i landet. I et møte spurte jeg ham om hva han mente vi her i Norge kunne gjøre. Bosnia var jo under våpenboikott, men hva kunne vi gjøre? Svaret hans kom veldig rolig, men med en stemme som satte sine spor i et ungt sinn. "The least you can do is to know what is happening. " Grunnen til at jeg drar inn denne litt urelevante historien her er enkel ... det som virker som en litt tåplig symbolsk markering betyr faktisk noe for de som har mistet en kjær. I en tid hvor avstander skapes mellom grupper skaper dette en bro.

Kommentarer:
Postet av: Iskwew

For en forferdelig historie. Lys i mørket er det. Og det er jo slikt som kan vekke amerikanerne. La oss håpe det.Jeg lurer på hvorfor det hodeplagget er så provoserende. Er det markeringen av annerledeshet?

13.01.2007 @ 01:18
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Hjorthen

Fin post, minner meg litt om denne:http://dsensemydfence.blogspot.com/2007/01/fortell-hva-som-skjedde-med-oss.html

13.01.2007 @ 03:11
URL: http://hjorthen.org
Postet av: Tiqui

Selvsagt har det positive virkninger! Det hjelper selvsagt ikke til å rette opp den fryktelige hendelsen som allerede er skjedd, men det bidrar til å avmystifisere og ufarliggjøre det elementet som utløste hat-angrepet. Det samler, skaper forståelse og empati. Og ved at mange gjør det som en markering, så blir "annerledesheten" minimert. At det er nødvendig å normalisere annerledeshet er jo trist i seg selv, men når det først er slik, da er det jammen bra at noen gjør de grepene som kan bidra til en slik nødvendighet.Siden du drar assosiative paralleller, tenker jeg på parallellen til de siste dagers ansvarsdebatt. Heldigvis er det ingen som ville hevde at en kvinne med hodesjal ikke har tatt ansvar for å utsette seg for en farlig situasjon, men likevel ble hennes klesplagg utgangspunkt for et overfall. Hvordan kan man da i norske voldtektssaker legge vekt på klesplagg som formildende omstendighet til fordel for overgriperen?Vel, det var en avsporing, men holdninger har ofte paralleller fra område til område.

13.01.2007 @ 11:46
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Shoaib

Iskwew: tror mange lar seg provosere av at disse damene ikke er kuede og undertrykkende. Ille nok at de oppfører seg slik på en måte, men at de våger å være stolte av det også.Hjorthen: Takk, det var en tankevekkende post den du linket til der.

13.01.2007 @ 11:47
URL: http://islam.weblogg.no/
Postet av: Peder

Bra post Shoaib"The least you can do is to know what is happening."Det siste han fortalte var at mens han var av de som ble valgt ut til å arbeide, ropte de andre som visste de skulle dø til ham: "Fortell hva som skjedde med oss!"Fred og forsoning starter med en erkjennelse av hva som har skjedd.Om man kan komme videre, er det naturlig å prøve å forstå hvorfor.

13.01.2007 @ 12:00
Postet av: Iskwew

A-magasinet i går hadde en lang artikke om Hijab. Så du den?

13.01.2007 @ 12:40
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Shoaib

Leste (store deler av) den, kjenner noen av de som var intervjuet :)

13.01.2007 @ 14:29
URL: http://islam.weblogg.no/
Postet av: Beate

Mange av de største og sterkeste omveltningene i et samfunn kan jo komme nettopp av slike hendelser. Og jeg tenker det er relevant til det den bosniske presidenten sa - for det som nytter for å forandre et samfunn er ikke våpen, det er kunnskap, og reaksjoner på undertrykkelse.

13.01.2007 @ 18:43
URL: http://beatesrasteplass.wordpress.com
Postet av: Peder

Om Shoaib kunne ta mot til seg å skrive en lignende kronikk som Björn Ulvaeus ville alle i Norge være enige om at du ikke er en 5.kollonistPåven Benedictus XVI bad i söndags om ursäkt för de upprörda känslor hans tal om islam några dagar tidigare hade orsakat.Det borde han inte ha gjort, anser textförfattaren och humanisten BJÖRN ULVAEUS. Han tycker att västvärlden alldeles för ofta kryper för islamisterna och undrar varför man hör så lite från moderata muslimer när till exempel Salman Rushdie eller Ayaan Hirsi Ali hotats. Eller när självmordsbombare slagit till någonstans i världen.Nomennsom har loialiteten her oppfattes som 5.kollonister.http://www.document.no/2007/01/musharraf_klar_over_stotte_til.htmlMusharraf klar over støtte til TalibanPakistan støtter helt bevisst Taliban og Musharraf er klar over det, sier den kjente Taliban-eksperten Ahmed Rashid.

14.01.2007 @ 23:25
URL: http://expressen.se/index.jsp?a=689336
Postet av: Peder

"Terrorsvensken" är inte ensam. Han finns över hela Västeuropa. Unga män med ett brinnande ressentiment som föredrar en John Le Carré-artad terroristtillvaro framför en håglös förortsdito. De får åka världen runt, träffa människor och lära sig att få ut frustrationen genom gevärspipan. De tror sig plötsligt veta varför deras föräldrar är arbetslösa och varför situationen i hemlandet är så trist. Det är judarnas och amerikanernas fel.Avståndet mellan en internetuppkoppling i Rosengård och al-Qaida är inte så stort. Stenrika shejker exploaterar gärna deras ungdomsuppror med dödlig utgång. Den muslimska extremismens utbredning i Västeuropa påminner om nynazismens under mellankrigstiden. Arbetslösa, fattiga människor finner tröst och värdighet i en totalitär och hatisk ideologi. Vi måste bekämpa extremismen med att villkorslöst försvara liberala och demokratiska värden. Men allra viktigast är nog att se till att de möjligheter dessa värden alstrar verkligen omfattar alla, också unga muslimska män.

15.01.2007 @ 00:11
URL: http://expressen.se/index.jsp?a=829268
Postet av: David Karsbøl, Cand.polit

En del af min bekendtskabskreds har længe været temmelig kritisk over for den muslimske indvandring. Det har jeg ikke. Tværtimod har jeg ofte taget muslimer i forsvar, når jeg har hørt andre tale om dem som en gruppe, hvormed der var forbundet særlige problemer.- Mit forsvar var ofte baseret på, at integrationsproblemerne var socialt betingede, og at etniske danskere med samme sociale udgangspunkt ville udgøre et tilsvarende problem for samfundet. Jeg har ligeledes fremført, at der var masser af muslimer, som klarede sig fint, og som ikke udgjorde en byrde for resten af befolkningen som nassere, voldsmænd og religiøse primitivister. [...]- Jeg er begyndt at stille mig selv spørgsmål som: Hvorfor er der stort set aldrig problemer med stærkt troende buddhister, jøder, hinduister, asatroende eller kristne? Hvorfor findes der stort set ingen velfungerende lande med muslimsk flertal? Hvorfor bliver religiøse mindretal underkuet, dræbt eller fordrevet fra mange af de muslimske lande?[..]- Hvis der ikke snart opstår en kritisk masse af danske muslimer, der som noget selvfølgeligt kræver at de vestlige oplysningsidealer holdes i hævd, gider jeg ikke længere spilde min tid med at forsvare muslimerne i Danmark. Jeg tror, at der er mange, som har det ligesom mig.


Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3554510
hits Site Meter