Èr det shia mot sunni, eller noe annet?

Iskwew hadde et meget spennende innlegg om skillelinjen mellom Shia- og sunni-muslimeri Irak, og spurte om det var en tåkelegging?

 

 

Det er et poeng det man sier om undertrykkelse av shiaer under saddam. Jeg er jommen ikke sikker på om det faktisk skjedde. Altså med den bevisstheten om at de var shiaer mener jeg. Saddam brukte hovedsaklig folk fra sin egen stamme i administrasjonen. Ikke sunnier. Nå var folk i Saddams stamme hovedsaklig sunnier, så jeg betviler ikke at shiaer hadde vanskelig for å komme seg opp i systemet i Irak, jeg bare er bare ikke så sikker på om det at de var shaier som har noe med saken å gjøre. På samme måte kan man se det motsatte i Syria, hvor en (ganske spesiell) shia sekt på 6% sitter med all makt i landet. Jeg tror ikke det er en shia undertrykkelse av sunnier, tror heller det er en gitt sekt som har all makt. Alle som sees på som en trussel av maktapparatet blir forfulgt, shia, sunni eller noe annet.

 

 

Overforenklingen ser man imidlertid andre steder også. Iskwew har nemlig rett mener jeg, det er en overforenkling som ikke er god for å forstå konflikten, selv om den gir en enkel forklaringsmodell som man kan prøve å forstå virkeligheten gjennom. Konflikten i Nigeria blir for eksempel ofte forklart som en religiøs konflikt mellom kristne og muslimer. Vel, det kan stemme, men det kan like gjerne sees på som en konflikt mellom en urban middelklasse og en fattig rural befolkning. Skaper ikke like flotte overskrifter selvsagt, men er mer konstruktivt vil jeg påstå.

 

 

Rent formellt er skillet mellom shia og sunni at mens de førstnevnte mener at lederen for muslimene må være fra profetens slekt mener ikke sunni det. Det var der forskjellen startet. Så har disse to gruppene utviklet seg litt anderledes, med en mer hierarkisk struktur blant shiaene som har religiøse ledere som et mellomledd mellom dem og Gud, og det man kan se på som en presteklasse. Det har ikke sunniene. På mange måter, sånn sett, kan man sammenligne sunni som protestanter og shiaer som katolikker. Shiaenes øverste leder, Ayatollah Ali Sistani kalles da også ofte shiaenes pave.

 

 

Man kan imidlertid si hva man vil om skillelinjene og hvor lite de betydde, men jeg tror faktisk at amerikanerne med sin "elefant i glassbutikk" oppførsel har greid å skape dette. Jeg snakket med irakiske religiøse ledere i begynnelsen av desember og de mener at det ikke finnes noe ondt blod mellom de store delene av befolkningen, men at bakmenn sakte men sikkert skaper dette ... Veldig mange familier i Irak er delt mellom shia og sunni, og sakte men sikkert brytes dette ned. Dette er noe som finnes ved siden av mostanden mot USAs okkupasjon, jeg tror nemlig ikke at det er samme folk som gjør begge deler, men jeg tror at USAs tilstedeværelse gjør det nær sagt umulig å bekjempe denne sekteriske volden fordi den greier å blende inn i kampen mot amerikanerne.

Kommentarer:
Postet av: Iskwew

Aha. Det var det jeg tenkte også, men jeg har ikke nok detaljkunnskaper til å vite. Irak under Saddam var jo definitivt et sekulært styre, og at stamme var det som betydde noe, tror jeg heller.Og selvsagt er det mye urettferdighet å hevne mellom ulike grupper i Irak, og når hele sammfunnssystemet brøt sammen, så er det ikke rart at de kommer til overflaten. Irakerne er jo dessuten et folk som er vant til at vold og terror er en del av hverdagen, og da er det ikke rart at det blir vold av det.Så hva burde USA gjøre da, mener du?I tillegg var den tanken som fikk meg til å skrive i går er at denne retorikken og disse betegnelsene skaper et bilde av islam som en aggressiv religion. Og da påvirker det hvordan vi ser islam og muslimer rundt oss.Du har en viktig jobb å gjøre med bloggen din, Shoaib. Det har jeg sagt før. Her må det kunnskap til. Så du er nok dømt til å måtte skrive. For det er det utrolig viktig at du gjør.

11.01.2007 @ 21:55
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: olec

Shoaib, min venn.Du trenger å jobbe litt mer med enter tasten, elles en intr. art.

11.01.2007 @ 22:40
Postet av: Shoaib

Iskwew, tusen takk for all ros. Mener at USA burde trekke seg ut! Vedrørende krigen mener jeg nå at man burde trekke seg ut ... Det kan bli verre en stund, men jeg vet at det blir verre om de ikke gjør det, og det vil ta lenger tid. Eller vil nok jeg fortsette, men snart på en ny blogg :) når jeg får satt den opp slik jeg vil:)Olec, hehe jeg la inn linjeskift jeg, men skjønner ikke hvorfor det ikke kommer med :(

11.01.2007 @ 22:53
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Iskwew

Ahh! Har du fått deg eget domene?Det er jo åpenbart at det de har gjort til nå, ikke har løst noe, snarere tvert imot. Det er blitt mye verre.Hva med en internasjonal fredsstyrke - gjerne fra andre muslimske land om de er villige - vil det være en mulighet?

11.01.2007 @ 23:05
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Shoaib

jupp, og venter på litt hjelp med wordpress på den :)

11.01.2007 @ 23:10
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Peder

Bra post Shoaib.Jeg mener også at USA bør starte tilbaketrekningen nå. Vi har FN som må styrkes og støtte USA og Irak i tilbaketrekningsfasen. Vi må først og fremst satse på å støtte kreftene som virker for beskyttelse av etniske og religiøse minoriteter i Irak.Når det gjelder avtaler om oljeutvinning og investeringsprosjekter må det åpnes for reforhandlinger om den politiske situasjon stabiliseres. Da tror jeg SUNNI-MINORITETEN kanskje har en gulrot de kan strekke seg etter.

11.01.2007 @ 23:20
Postet av: Peder

Tileggskommentar.Det er nok riktig at Amerikanerne har opptråd som en "elefant i glassbutikk" Men mitt inntrykk etter at jeg så Søndag 7. januar23:25 00:15   Dokumentar   Dok1: Sjahen av Iran (t) (R)    NRK 1Fransk dokumentar fra 2004. Sjahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi, er en av det tjuende århundres mest kontroversielle monarker. Fra kroningen i 1926 og til han døde i 1980, var han neppe noe samlingspunkt i hjemlandet. Hans nære bånd med USA og Europa, et turbulent kjærlighetsliv, tre ekteskap og et stort engasjement for sosiale og økonomiske reformer kom i konflikt med en religiøs makt som Ayatollah Khomeini.At motsetningene gikk mer mellom Perser og Araber enn Sunni og Shija ?Så du dette programmet ?

Postet av: Peder

Siden jeg er i gang henter jeg denne komentaren fra Danske Dagbladet Information"Den amerikanske præsident ignorerer de farlige politiske realiteter i Irak. Bush er en fange af sine egne drømme," sagde Mohammad Bashar al-Fhaidi fra den sunnumuslimske Sammenslutning af Muslimske Lærde-Fuldstsændig korrrekt beskrivelse af situationen. Irak er efterhånden en sump, fyldt med religiøse gangstere, som USA ikke har en kinamands chance for at tørlægge.Om USA så sendte 100.000 mand, ville det ikke hjælpe. Det er ikke let at erkende sit nederlag, men at riskere flere unge amerikaneres liv, fordi man drømmer, er vanvid.USA er færdig i Irak - ikke mindst moralsk - efter alle afsløringerne om overgreb og tortur mod fanger, foruden fraværelse af de almindelige retsprincipper vedr. fanger, som alle demokratier hviler på. Da de religiøse og politiske modsætninger samtidig vokser dag for dag - sammen med borgerkrigen - er der kun en udgang. Farvel Irak! Og så kan Bush ærgre sig over, at han lyttede til de forkerte rådgivere. Samtidig kan han stille sig selv det spørgsmål- Hvorfor nedsatte jeg ikke en tænketank til at undersøge, hvad en invasion af et stort muslims land ville medføre. Og hvorfor lagde jeg dog ikke en plan for, hvad USA skulle gøre efter at krigen var vundet. Og når han er færdig med at tænke kan han citere Shakespeare - the life is a tale told by an idiot.-

Postet av: Ny link

http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=TryktAvis%2FTAvVis.php&pTAvVis=209148

Postet av: Lars A.

Dette tror jeg kanskje jeg har litt peiling på. Regimene i Syria og Irak er ganske like. Og akkurat som du sier, er dette først og fremst familieregimer (i betydningen mafia), delvis med støtte i hæren. Så, ja, de er ikke først og fremst uttrykk for en religiøs gruppe.Men likevel blir det fort sånn, at når makt samles i hendene til en religiøst homogen gruppe, så blir undertrykkingen av de som er "annerledes" enda sterkere. Derav nedslaktingen av sjiamuslimer og kurdere under Saddam og brorskapet i Syria.

12.01.2007 @ 11:40
URL: http://akerhaug.net
Postet av: Shoaib

Lars, jeg er helt enig. Enda sterkere blir jo en slik undetrykking dersom regimene er spriunget ut fra en minoritet, da disse føler seg truet (med god grunn) om de ikke styrer med hård hånd.

12.01.2007 @ 13:52
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Mullah Omar 'hiding in Pakistan ?

Taleban leader Mullah Omar is living in Pakistan under the protection of its ISI intelligence agency, a captured Taleban spokesman has said. The spokesman, Muhammad Hanif, made the apparent confession to Afghan agents who videotaped the questioning.Dette kan umulig være sant, han er torturert ?Two others travelling with him were also apprehended. Nangarhar Governor Gul Aghar Sherzai said he had been picked up in a house which also contained what he described as packets of anthrax powder. He did not say if the powder found was the deadly anthrax bacteria, or how much of it there was. Local intelligence officials and police would not confirm any discovery of anthrax.Dette må også være løgn?

Postet av: memory of the martyred president

http://www.memritv.org/Search.asp?ACT=S9&P1=1347# Saddam's Loyalist Mish'an Al-Jabouri and Shiite Iraqi Journalist Sadeq Al-Musawi Fight on Al-Jazeera TV over Saddam's ExecutionAl-Jazeera TV (Qatar) - 1/2/2007 - 00:04:13

17.01.2007 @ 21:26

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3534033
hits Site Meter