Israel vs arabiske land

Debatten mellom meg og en "israelvenn" gikk som vanlig langt vekk fra det vi startet med å diskutere, slik det gjerne gjør. Men det var noe han sa som jeg fant ut at var verdt å undersøke nærmere.  Han skrev:

Mot arabere, ja, det er sant. Israel behandler dem som annenrangs borgere på flere måter.Israel er langt ifra noe forbilde målt etter europeisk mål (men målt etter arabisk derimot..).Poenget er uansett at en må kunne se saken ifra flere sider, og ikke bare skylde på at Israel er den store stygge ulven.


Før jeg går videre vil jeg da også berømme en slik åpenhet og villighet til å se Israels feilgrep også. Mange såkalte "israelvenner" nekter jo å gå med på at israel kan gjøre noe feil.

Men så kommer spørsmålet som fikk meg interessert. Jeg liker å sjekke opp de etablerte sannhetene. Er Israel så mye bedre enn araberlandene i å behandle sine minoriteter? Hvordan måler man noe slikt?

Hvis et arabisk land blir angrepet, vil det la de ikkemuslimske borgerne være uten beskyttelse fra staten? Eksempelet Irak sier noe annet,  en annen sak er at staten ikke greide å beskytte noen av sine borgere, men de diskriminerte ikke kristne eller andre borgere. På den andre siden har man Israel, hvor enhver bosetting i NordIsrael har bomberom, bortsett fra .... ja du gjettet det. Arabiske israelere. Deres muligheter for sosial avansement er minimal, det samme kan faktisk ikke sies om f.eks. kristne i Irak. Inntil nylig hadde de jo ministerposter i regjeringen. (før den amerikansk ledede innvasjonen og okkupasjonen.)

Sier jeg dermed at araberlandene er forbilledlige stater hvor minoriteter har de samme godene som alle andre borgere? Nei selvsagt ikke. Jeg bare viser at bildet er mer nyansert enn det det ser ut til å være etter første blikk.


Kommentarer:
Postet av: Israel-venn

"Jeg bare viser at bildet er mer nyansert enn det det ser ut til å være etter første blikk."Ironisk, siden det er akkurat det samme jeg prøver å oppnå.Mediebildet har til tider vært alt for skeivt, i Israels disfavør.

05.09.2006 @ 21:33
URL: http://www.israel.abcblogg.no
Postet av: Shoaib

Der må jeg bare sitere meg selv fra en tidligere diskusjon, noe som stemmer like mye for min del som for din sikkert: "Vi alle synes til tider det er lite balanse i mediene, spesiellt når synspunktene til våre motparter kommer frem."Jeg synes norske journalister selv er ganske nøytrale egentlig, selv om jeg ofte blir irritert på dem, men samtidig må jeg si at spesiellt amerikansk presse og media, med famøse Fox News i spissen, ikke er i nærheten av å være nøytrale. Ofte er det dessverre disse som setter agendaen i norske medier også.

05.09.2006 @ 21:37
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Shoaib

Kanskje sannheten ligger et sted mellom oss? :D

05.09.2006 @ 21:38
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Raymond K.

Jeg har hørt om dette med at det i Israel foregår en forskjellsbehandling av ikke-Israelske statsborgere, men jeg har dessverre selv ikke sett/hørt noen "bevis" eller i hvert fall mer håndfaste eksempler. Kjenner du til noen gode blogger/videoblogger fra Israel som tar opp noen av disse spørsmålene? Jeg må innrømme at jeg ikke har fulgt så godt med i bloggosfæren i Midt-Østen, men det hadde i hvert fall vært kjekt om du hadde noen gode tips :)

07.09.2006 @ 01:00
URL: http://raymond.writeup.dk
Postet av: Shoaib

Raymond, du mener av ikke jødiske statsborgere vel, eller selvsagt foregår det en forskjellesbehandling av ikke-israelere, men her var det da altså de israelske ikke-jødene det var snakk om. Jeg vet egentlig ikke, kjenner heller ikke til så mange israelske blogger. Det er et par meget gode som jeg følger med på fra tid til annen:http://www.israelblog.org/index.htmlhttp://sabbah.biz/mt/archives/category/regional/israel/http://israelpalestineblogs.com/Ikke nødvendigvis alltid enig med der som skrives på disse, men sammen med mye annet så skaper de et godt bilde av situasjonen.mvh

07.09.2006 @ 07:02
URL: http://islam.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1965890
hits Site Meter